Malmö

Måndag 4 maj kl 18.30.

Start och mål vid Malmö Stadion.
Banan går genom Pildammsparken.

Resultat Tidtagning-klassen

Resultaten för alla i Tidtagning-klassen hittar du här.

Tävlings PM

Här kan du hämta tävlings PM som pdf.

Arrangörsklubb

Malmö AI.
Tel: 040-869 00. Telefontid: 10.00 - 15.00. (Lunchstängt 12.00 - 13.00)
Kontaktperson: Louise Björnsson
Adress: Vår Ruset,
Box 5077, 200 71 Malmö.
E-post: varruset@mai.se
MAI:s Vår Ruset hemsida

Banan

Startplatsen är på John Ericssons väg. Den breda gatan gör det möjligt att lättare komma fram för de damer som vill löpa eller jogga.

Målplatsen är parken väster om Malmö Stadion.

Stadionområdet och Pildammsparken är centrum för Vår Ruset i Malmö. Löpningen sker på asfaltväg eller grusgång. Banan erbjuder både vy över vatten och mycket grönska.

Första kilometern

Starten sker på John Ericssons väg, döpt efter den värmländske uppfinnaren och konstruktören, som på 1800-talet fick världsrykte, bl a för det första propellerdrivna fartyget.
Vid en stor blomsterprydd rondell girar banan från John Ericssons väg tvärt vänster in på gångväg i Pildammsparken, längs den konstgjorda sjön Pildammarna.

Den 45 hektar stora parken är en av Malmös "gröna lungor" och har skapats i flera steg.
Den stora dammen anlades i slutet av 1600-talet som vattenreservoar till Malmös befolkning.
För att förstärka skyddsvallarna planterades pilar som gett parken dess namn.
I början av 1920-talet planterades en hel del träd, framförallt bok.
Parken är känd för sitt fågelliv. Flera olika andarter häckar i dammarna. Närheten till kusten gör att området också är attraktivt för måsfåglar. Tack vare de uppsatta fågelholkarna finns en stor stam av blåmes och talgoxe. Under höst och vinter övernattar flera tusen kajor i parken.
Parken är också ett intressant tillhåll för olika arter av fladdermöss.
Praktfulla blomsteranläggningar har gjort parken väl känd. Särskilt Blomstergatan,
vid Margaretapaviljongen, med ursprung från Baltiska utställningen, är ett populärt turistmål, flitigt fotograferat.
Drottning Silvias rosenträdgård och fågelvoljärer för dvärgpapegojor och finkar är andra attraktioner.

Andra kilometern

Där banan passerar Margaretapaviljongens parkering bjuds på uppiggande musik i form av studentorkester och cheergirls.
Banan följer dammen för att i höjd med parkens ”entré” svänga vänster-höger ut på Carl Gustafs väg, går sedan omedelbart till vänster in på Pildammsvägen, med området för Malmö Idrottsplats till vänster.

Malmö IP har en rik och brokig historia, uppförd redan 1896 av ett privat bolag. Först 1938 övertogs den av Malmö stad.
Främst förknippas idrottsplatsen med MFF:s triumfår under 1940- och 50-talen samt en rad friidrottsgalor och rekord. Här vann MFF mot Halmstad med 12-0. Här sprang Lennart Strandberg 100 meter på 10,3 1936.
Här löpte Gunder Hägg, Arne Andersson och Lennart Strand på världsrekordtider inför fullproppade läktare.
Ombyggnaden i slutet på 1990-talet förvandlade Malmö IP till en renodlad fotbollsarena.

Tredje kilometern

Från Pildammsvägen bär det vänster in på Sven Lindvall-gången mellan IP och baksidan på det som numera heter Malmö Opera- och Musikteater, f d Stadsteatern, uppförd 1944.
Den lilla vägsträckan där har fått sitt namn efter en ledarlegendar: Sven Lindvall, verksam ett helt liv i MAI (i flera perioder ordförande) och Skåneidrotten.
Via Carl Gustafs väg fortsätter banan med högersväng in i Pildammsparken igen, på Baltiska vägen. Den döptes förstås efter Baltiska utställningen, den stora konstindustri- och hantverks-utställning som arrangerades i Malmö 1914. Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland deltog. I samma veva arrangerades idrottstävlingen Baltiska spelen.

Fjärde kilometern

På Baltiska vägen genom parken går det en liten, liten aning uppför för att sedan vika in till höger på en grusgång mellan höga träd, vidare till den runda öppna platsen "Tallriken", populär mötesplats och scen för allehanda arrangemang. Här firas Valborg, här avgörs MAI:s stora ungdomslöpning Kalvinknatet, här samlas barnen sällsynta vinterdagar för att åka pulka på "Himlabacken".
Vi svänger höger in på den cirkelrunda gången vid "Tallriken", fortsätter nästan hela varvet och sticker sen åt höger igen, rakt fram, till parkens norra spets vid Roskildevägen. Tvär vänstersväng där, ut på Roskildevägen.

Femte kilometern

Vi fortsätter längs gångbanan på Roskildevägen, det svänger svagt vänster längs parken och vi når tillbaka ut på John Ericssons väg, med Stadionområdet till höger.

Malmö Stadion byggdes för fotbolls-VM i Sverige 1958. Arkitekt var den mångfalt prisbelönade Sten Samuelsson, sedermera professor, som också skapade Nya Ullevi i Göteborg i samma stil.
Efter ombyggnad med fler sittplatser rymmer Malmö Stadion i dag 26.500 åskådare. Publikrekordet dessförinnan noterades under VM 1958, då matchen Argentina-Västtyskland lockade 30.953 åskådare.

Banan sneddar över John Ericssons väg och avslutas med målgång alldeles norr om Malmö Stadion.Här ligger starten

Här finns en karta som visar var starten ligger.