Hem
Vår Ruset 2015
Loppen 2015
Coop huvudsponsor
Facebook
Kontakta oss
Sponsorer
Resultat
2014
2013
Video
Video – Örebro 2014
Video - Norrköping 2014
Video - Göteborg 2014
Video - Malmö 2014
Spring Vår Ruset 2014
Bildspel
2014 Östersund
2014 Sundsvall
2014 Umeå
2014 Luleå
2014 Stockholm dag 2
2014 Stockholm dag 1
2014 Örebro
2014 Västerås
2014 Gävle
2014 Uppsala
2014 Norrköping
2014 Karlstad
2014 Vänersborg
2014 Göteborg
2014 Jönköping
2014 Växjö
2014 Halmstad
2014 Malmö
Instagram
#Varruset
Träning
Träna i Portugal i höst
Loppen 2014
Malmö 5 maj
Halmstad 6 maj
Växjö 7 maj
Jönköping 8 maj
Göteborg 12 maj
Vänersborg 13 maj
Karlstad 14 maj
Norrköping 15 maj
Uppsala 19 maj
Gävle 20 maj
Västerås 21 maj
Örebro 22 maj
Stockholm 26 maj
Stockholm 27 maj
Luleå 2 juni
Umeå 3 juni
Sundsvall 4 juni
Östersund 9 juni

-- Huvudsponsor --


-- Sponsorer --

Gävle
Tisdag 20 maj kl 19.00.

Start och mål vid Högskolan/Regementsparken.
Banan går in till centrala Gävle och tillbaka till Högskolan/Regementsparken.


Resultat Tidtagning-klassen 2014

Resultaten för deltagarna i Tidtagning-klassen hittar du här.

Bildspel Vår Ruset 2014

Här är bilderna från den sköna Vår Ruset-festen i Gävle. Se bildspelet!

Arrangörsklubb

Gefle IF Friidrott.
Tel: 026-54 55 50.
Adress: Vår Ruset,
Idrottsvägen 7, 806 33 Gävle.
E-post: kansliet@gefleif.se


Banbeskrivning Vår Ruset i Gävle

Banan slingrar sig efter den natursköna miljön kring Gavleån som passeras på fyra platser. Till allra största delen löper man på gator och cykelvägar med asfalt som underlag. Sista kilometern löps på grus.

KartanStartplatsen

Starten ligger på Kungsbäcksvägen. Till höger ligger Högskolan (som tidigare var hem för Hälsinge Regemente) och till vänster lockar målet i den natursköna Regementsparken med sina lummiga träd och med inbjudande gräsmattor som gjorda för picknick.

På startplatsen kan du från 17.30, när vi slår upp portarna, besöka sponsorbyn och bland annat delta i deras tävlingar. Du kan också hämta ut picknick-påsen. Det blir underhållning från scenen och gemensam uppvärmning kl. 18.40 under ledning av Friskis&Svettis.

Vår Rusets informationsplats finns i paviljongen vid start & målplatsen i Regementsparken. Värdesaker kan lämnas in i informationen före loppet. OBS, detta gäller ej väskor, ryggsäckar och liknande, vilka kan lämnas på separat plats som dock är obevakad.
Öppettider: 16.30-18.30
Första kilometern

Löparna följer Kungsbäcksvägen ner mot centrum, med Gavleån till vänster. Banan passerar Strömvallen, den gamla friidrottsarenan i Gävle, där ett antal världsrekord satts. Gunder Hägg-statyn står alldeles bredvid banan. På Strömvallen spelas det nu allsvensk fotboll.

Nästa hållpunkt är Gävle konserthus. Den karakteristiska blå byggnaden vänder sig ut mot Gavleån och har blivit ett viktigt centrum för musiklivet i Gävle. Här svänger banan vänster in på Parkvägen.


Andra kilometern

Direkt inne på Parkvägen passerar löparna för första gången över Gavleån. Totalt väntar alltså fyra broar. Denna gång är det Kvarnbron, med utsikt över den gamla vackra Drottningbron och Heliga Trefaldighets kyrka till höger. Därefter svänger löparna till höger in på Nygatan, rakt in mot centrum, sedan till höger från Nygatan in på Kaplansgatan och därefter svänger banan åt vänster och följer Drottninggatan in på Stortorget.
Om man sneglar till vänster på Stortorget så ligger där fontänen och konstverket Fuga (eller Pylonerna) av konstnären Erik Höglund. Konstverket föreställer de fyra temana; Samhällsbyggnad, Vetande och konst, Tron och Arbetet.
Efter några meters löpning på torget tar man N. Slottsgatan rakt ner mot Gavleån och svänger där till vänster och in på N. Strandgatan en liten bit innan banan svänger åt höger in på Norra Kungsgatan och här sker den andra passagen över ån via Kungsbron.


Tredje kilometern

Nu börjar banans tuffaste stigning på Södra Kungsgatan. Först passeras Slottstorget, där också den första vätskekontrollen är placerad. Till höger ligger Slottet (Sveriges nordligaste Vasaborg) och till vänster torgets gräsyta - där Gävles berömda och eldfängda julbock brukar stå. Nu ser löparna i stället Henry Moores skulptur ”Tredelad vilande figur”. En amerikansk konstsamlare var villig betala 50 miljoner kronor för den!

Löparna fortsätter uppför Södra Kungsgatan, förbi restauranger och små affärer. Vid Södermalmstorg svänger man av till höger in på Brunnsgatan. Vid gamla Högskolan är det dags för en ny högersväng in på Luthergatan. Man når sedan Länsstyrelsen och passerar för tredje gången över Gavleån, nu på Gammelbron, en träbro med medeltida ursprung.


Fjärde kilometern

Löparna rundar Tingshuset och får sedan Gävles största kyrka, Heliga Trefaldighets kyrka, på höger sida. Kyrkan har medeltida ursprung och är i nuvarande skick mestadels från 1600-talet. Med Drottningbron på vänster sida och en av banans konsertscener alldeles bredvid är det dags att springa genom en lummig lövsal ända fram till målet.

Nu kommer löparna till Kvarnparken, där stadens grundare Gustav Eriksson Vasa står staty. Under Kvarnbron finns den andra vätskekontrollen och därefter kommer man till Stadsträdgården, även kallad Boulognerskogen. Till vänster ligger Gavleån och man kan åter se Konserthuset och Strömvallen, nu tvärs över ån. Vid åkanten ses ytterligare en berömd skulptur – Carl Milles musicerande änglar på sina smäckra pelare. Banan vindlar vidare genom Stadsträdgården där lövträdens grönska och det inbjudande gräset lockar tusentals gävlebor varje dag i maj. Till vänster ligger fortfarande Gavleån med sina rofyllda små öar och träbroar.


Femte kilometern

Efter ytterligare en stunds löpning på gångvägarna börjar målet kunna skönjas. Nedanför dammbron står Näcken staty. Det är en stubbe som har förvandlats till konstverk av motorsågskonstnären Torbjörn Lindgren från Leksand. Vid Strömdalens kraftverk är det dags att för sista gången passera över ån. Direkt efter bron kommer löparna in i Regementsparken. Med Soldatkyrkans klockstapel till vänster är man nu inne på upploppet och på väg mot målet som ligger mitt i parken.

Målet

När du går i mål i Regementsparken så väntar spelare ur Gefle IF: s allsvenska lag, för att få hänga Vår Ruset-medaljen runt din hals. I målgången får du fylla en påse full med produkter från våra sponsorer. När det är avklarat kan du hitta en plats på den stora härliga solbelysta gräsmattan i parken och umgås med alla andra glada tjejer! Och njuta till underhållningen och Vår Rusets speaker och konferencier. Ni som springer i ett lag kan dessutom njuta av den picknickpåse som laget får.Här ligger starten

Här finns en karta som visar var starten ligger.


Intressanta lopp

29 mars 2015: Premiärmilen
10 km på Norra Djurgården. Snabb bana.
Premiarmilen.se

18 april 2015: Spring Cross
Härligt terränglopp. Spring 5 km eller 10 km.
SpringCross.se

25 april 2015: Women´s Health Halvmarathon
Inspirerande bana på Södra Djurgården.
whhm.se

21 maj 2015: MilSpåret
10 km på en flack bana på Södra Djurgården.
MilSparet.se

25 och 26 maj: Vår Ruset
Löparfest för alla tjejer i alla åldrar. 5 km.
VarRuset.se

31 maj 2015: Minimaran
Löparfest för tjejer och killar 5 – 17 år gamla.
Minimaran.se

19, 20 och 22 augusti 2015: Bellmanstafetten
Både fest och tävling. 5x5 km vid Frescati.
Bellmanstafetten.se

5 september 2015: Tjejmilen
Landets största idrottsevenemang för kvinnor.
Tjejmilen.se

12 september 2015: DN Stockholm Halvmarathon
Halvmaran mitt i stan – ett inspirerande lopp.
StockholmHalvmarathon.se

3–4 oktober 2015: Tjur Ruset
Tufft löparäventyr. 10 km i krävande terräng.
www.tjurruset.se

11 oktober 2015 Häselbyloppet 100 år
Höstens skönaste mil fyller 100 år
www.hasselbyloppet.se