Gävle

Måndag 18 maj kl 19.00.

Start och mål vid Högskolan/Regementsparken.
Banan går in till centrala Gävle och tillbaka till Högskolan/Regementsparken.

Resultat 2015

Resultaten för alla deltagare i Tidtagning-klassen i Vår Ruset Gävlehittar du här.


Tävlings PM

Här kan du hämta tävlings PM som pdf.

Arrangörsklubb

Gefle IF Friidrott.
Tel: 026-54 55 50.
Kontaktperson: Karin Wood
Adress: Vår Ruset,
Idrottsvägen 7, 806 33 Gävle.
E-post: kansliet@gefleif.se

Banbeskrivning Vår Ruset i Gävle

Banan slingrar sig efter den natursköna miljön kring Gavleån som passeras på fyra platser. Till allra största delen löper man på gator och cykelvägar med asfalt som underlag. Sista kilometern löps på grus.

KartanStartplatsen

Starten ligger på Kungsbäcksvägen. Till höger ligger Högskolan (som tidigare var hem för Hälsinge Regemente) och till vänster lockar målet i den natursköna Regementsparken med sina lummiga träd och med inbjudande gräsmattor som gjorda för picknick.

På startplatsen kan du från 17.30, när vi slår upp portarna, besöka sponsorbyn och bland annat delta i deras tävlingar. Du kan också hämta ut picknick-påsen. Det blir underhållning från scenen och gemensam uppvärmning kl. 18.40 under ledning av Friskis&Svettis.

Vår Rusets informationsplats finns i paviljongen vid start & målplatsen i Regementsparken. Värdesaker kan lämnas in i informationen före loppet. OBS, detta gäller ej väskor, ryggsäckar och liknande, vilka kan lämnas på separat plats som dock är obevakad.
Öppettider: 16.30-18.30
Första kilometern

Löparna följer Kungsbäcksvägen ner mot centrum, med Gavleån till vänster. Banan passerar Strömvallen, den gamla friidrottsarenan i Gävle, där ett antal världsrekord satts. Gunder Hägg-statyn står alldeles bredvid banan. På Strömvallen spelas det nu allsvensk fotboll.

Nästa hållpunkt är Gävle konserthus. Den karakteristiska blå byggnaden vänder sig ut mot Gavleån och har blivit ett viktigt centrum för musiklivet i Gävle. Här svänger banan vänster in på Parkvägen.

Andra kilometern

Direkt inne på Parkvägen passerar löparna för första gången över Gavleån. Totalt väntar alltså fyra broar. Denna gång är det Kvarnbron, med utsikt över den gamla vackra Drottningbron och Heliga Trefaldighets kyrka till höger. Därefter svänger löparna till höger in på Nygatan, rakt in mot centrum, sedan till höger från Nygatan in på Kaplansgatan och därefter svänger banan åt vänster och följer Drottninggatan in på Stortorget.
Om man sneglar till vänster på Stortorget så ligger där fontänen och konstverket Fuga (eller Pylonerna) av konstnären Erik Höglund. Konstverket föreställer de fyra temana; Samhällsbyggnad, Vetande och konst, Tron och Arbetet.
Efter några meters löpning på torget tar man N. Slottsgatan rakt ner mot Gavleån och svänger där till vänster och in på N. Strandgatan en liten bit innan banan svänger åt höger in på Norra Kungsgatan och här sker den andra passagen över ån via Kungsbron.

Tredje kilometern

Nu börjar banans tuffaste stigning på Södra Kungsgatan. Först passeras Slottstorget, där också den första vätskekontrollen är placerad. Till höger ligger Slottet (Sveriges nordligaste Vasaborg) och till vänster torgets gräsyta - där Gävles berömda och eldfängda julbock brukar stå. Nu ser löparna i stället Henry Moores skulptur ”Tredelad vilande figur”. En amerikansk konstsamlare var villig betala 50 miljoner kronor för den!

Löparna fortsätter uppför Södra Kungsgatan, förbi restauranger och små affärer. Vid Södermalmstorg svänger man av till höger in på Brunnsgatan. Nytt för i år är högersväng in på Gustavsgatan. Man når sedan Länsstyrelsen och passerar för tredje gången över Gavleån, nu på Gammelbron, en träbro med medeltida ursprung.

Fjärde kilometern

Löparna rundar Tingshuset och får sedan Gävles största kyrka, Heliga Trefaldighets kyrka, på höger sida. Kyrkan har medeltida ursprung och är i nuvarande skick mestadels från 1600-talet. Med Drottningbron på vänster sida och en av banans konsertscener alldeles bredvid är det dags att springa genom en lummig lövsal ända fram till målet.

Nu kommer löparna till Kvarnparken, där stadens grundare Gustav Eriksson Vasa står staty. Under Kvarnbron finns den andra vätskekontrollen och därefter kommer man till Stadsträdgården, även kallad Boulognerskogen. Till vänster ligger Gavleån och man kan åter se Konserthuset och Strömvallen, nu tvärs över ån. Vid åkanten ses ytterligare en berömd skulptur – Carl Milles musicerande änglar på sina smäckra pelare. Banan vindlar vidare genom Stadsträdgården där lövträdens grönska och det inbjudande gräset lockar tusentals gävlebor varje dag i maj. Till vänster ligger fortfarande Gavleån med sina rofyllda små öar och träbroar.

Femte kilometern

Efter ytterligare en stunds löpning på gångvägarna börjar målet kunna skönjas. Nedanför dammbron står Näcken staty. Det är en stubbe som har förvandlats till konstverk av motorsågskonstnären Torbjörn Lindgren från Leksand. Vid Strömdalens kraftverk är det dags att för sista gången passera över ån. Direkt efter bron kommer löparna in i Regementsparken. Med Soldatkyrkans klockstapel till vänster är man nu inne på upploppet och på väg mot målet som ligger mitt i parken.

Målet

När du går i mål i Regementsparken har du gjort dig väl förtjänt av din medalj. Du får också en påse full med produkter från våra sponsorer. När det är avklarat kan du hitta en plats på den stora härliga solbelysta gräsmattan i parken och umgås med alla andra glada tjejer! Och lyssna till underhållningen och VårRusets speaker och konferencier. Ni som springer i ett lag kan dessutom njuta av den picknickpåse som laget får.Här ligger starten

Här finns en karta som visar var starten ligger.